Natječaj za energetsku učinkovitost

U tijeku su prijave na natječaj za povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnoj industriji. Predviđena je dodjela potpora u rasponu iznosa od 200 tisuća do 20 milijuna kuna, uz intenzitet između 45% i 85%.

Natječaj “Povećanje energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u proizvodnim industrijama” (KK.04.1.1.03). je otvoren do 8. veljače 2021. godine. Prema objavljenim rokovima, dodjela potpora trebala bi se dogoditi do kraja svibnja 2021. godine.

Prihvatljivi prijavitelji su mikro, mali, srednji i veliki poduzetnici iz proizvodne industrije, pod uvjetom da posluju barem godinu dana i da nisu više od 25% u javnom vlasništvu. Neprihvatljivi su prijavitelji iz područja proizvodnje i prerade hrane, pića i duhanskih proizvoda.

Prihvatljive aktivnosti su energetska obnova ili ugradnja opreme za korištenje obnovljivih izvora energije.

Izvor: strukturnifondovi.hr / screenshot

Pokazatelji uspješnosti pojedinih projekata bit će ušteda energije ili povećan udio energije iz obnovljivih izvora u bruto konačnoj potrošnji energije (oboje izraženo u kWh).

U slučaju prijave za povećanje energetske učinkovitosti, očekuje se da se potrošnja energije za grijanje i hlađenje proizvodnog pogona smanji za barem 20%.

Iznosi potpora su u rasponu 200.000,00 do 20.000.000,00 kuna. Intenziteti potpora – ovisno o veličini prijavitelja i sufinanciranoj aktivnosti variraju između 45% i 85%, a dodjeljuju se kao državne potpore i potpore male vrijednosti (de minimis).

To znači da bi, ukoliko se mikro ili malo poduzeće prijavljuje za ovu potporu i želi prijaviti mjere energetske učinkovitosti, minimalna vrijednost projekta bila oko 310.000,00 kuna, a vlastito učešće oko 110.000,00 kuna.

Izvor: strukturnifondovi.hr / screenshot

Korisnik sredstava obavezan je osigurati trajnost projektnih razdoblja na rok od pet godina.

Ukoliko ste zainteresirani za prijavu na ovaj natječaj, ili imate nepoznanice i nedoumice oko propozicija slobodno pošaljite upit na luka[at]nep-054.hr.